In 1985 besloten een vijftal vrienden hun zondagse fietsuitstappen in de toekomst samen te maken, de hoeksteen van de huidige WTC Velm was gelegd.

Willy Claes, nog steeds lid en actief bestuurslid, Georges Houwaer, Ghislain Peeters, Jef Dignef en Freddy Meys (overleden als actief lid van de club) waren de bezielers en de eerste bestuursleden.

Als clublokaal kozen zij voor het toenmalige café "KOJAK" gelegen op de Velmerlaan te Velm.

Na één jaar telde de club reeds 28 leden en werd er voor het eerst een clubkampioenschap ingericht verspreid over 32 ritten, dit clubkampioenschap loopt nog steeds van de 3de zondag van maart tot en met de 2de zondag van oktober.

Momenteel heeft de club de 30 leden overschreden, om iedereen een aangename zondag te bezorgen en voldoening te hebben aan zijn of haar fietstochten wordt er in 3 groepen gefietst nl. A-ploeg, B-ploeg en C-ploeg, een samensmelting van de C-ploeg samen met de dames die steeds talrijker worden wat we alleen maar kunnen toejuichen.

Het clublokaal en thuishaven voor de maandelijkse bestuursvergaderingen is café "DE SMIS" bij Saskia en Steve in de St-Martinusstraat vlakbij het dorpsplein te Velm.

Het jaarlijkse clubfeest met huldiging van de kampioenen, een daguitstap en de wijding van de fietsen in Scherpenheuvel zijn vaste waarden in het programma.

Naast de eigen voldoening met de fiets organiseert de club sedert 1987 de "DAG VAN DE FIETS" voor het grote publiek en doet zij de begeleiding van de dinsdagavond fietstochten die plaatsvinden van Mei t.e.m. Augustus.

 

Op vrijdag 26/02/2010 heeft de WTC Velm haar 25-jarig jubileum gevierd in aanwezigheid van schepen Bert Breesch en toenmaling burgemeester Ludwig Vandenhove die de schaal van de stad St-Truiden overhandigde, samen met tal van sponsors, bestuursleden van de andere verenigingen en de eigen clubleden werd de avond op gang geschoten.

Willy Claes werd door de collega bestuursleden gehuldigd voor 25 jaar bestuurslid en Dr. Herbots Tom, cardioloog in het St-Trudoziekenhuis van St-Truiden gaf als gastspreker een lezing over de zin of onzin van cardioscreening bij amateursporters, die geboeid gevolg werd door alle aanwezigen.

Nadien volgde de voorstelling van de nieuwe clubkledij waarin de WTC leden hun hobby kunnen beoefenen.

De avond werd afgerond met een uitgebreide receptie waar vele herinneringen werden opgehaald en toekomstplannen gemaakt.

Voor het seizoen 2012 krijgt de club een eigen website en sluit ze zich aan bij de Vlaamse wielrijdersbond.